Турция въвежда нови правила за влизане в страната от 1 юни 2021 г.

01.06.2021
С решение на турското правителство, от 1 юни 2021 г., при преминаване през сухопътните, морски и летищни граници на Република Турция всички пътуващи, следва да представят:
- отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2 не по-стар от 72 часа, или
- бърз антигенен тест не по-стар от 48 часа, или
- сертификат за ваксинация срещу COVID-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията, или
- официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца.
Освободени от тези изисквания са екипажите на транспортните средства, преминаващите транзит през летищата на страната и децата до 6-годишна възраст.
Горните правила не се отнасят за идващите от Афганистан, Бангладеш, Бразилия, ЮАР, Индия, Непал, Пакистан, Шри Ланка, Египет, Сингапур и Великобритания, за които са въведени по-строги ограничения.

Заедно с това от 1 юни в страната започва и процес на постепенна „нормализация“, като се предвижда поетапно разхлабване на вътрешните мерки, насочени към овладяване на пандемията от COVID-19.
На настоящия етап в делнични дни и събота продължава действието на комендантския час във времето от 22.00 ч. и 05.00 ч. на следващия ден. В неделните дни забраната за излизането извън домовете остава в сила считано от 22.00 ч. в събота до 05.00 ч. в понеделник. Местата за хранене и питейните заведения ще могат да предлагат услуги и обслужват клиенти във времето от 07.00 до 21.00 ч. всеки ден без неделя, като до 24.00 часа ще могат да предлагат услуги за доставки по домовете. Кафенета, чайни, фитнес зали, спа центрове и спортни съоръжения ще могат да работят от 07.00-21.00 часа всеки ден без неделя. Считано от 01 юни 2021 г. спортните клубове ще започнат работа в нормален режим. Масови събирания ще могат да се провеждат в открити и закрити пространства при спазване на определени условия.
Почивки