Задължителна карантина за всички, влизащи в Словакия

15.02.2021

От 06:00 ч. на 17.02.2021 г., сряда, всички пътници, пристигащи в Словашката република, трябва да преминат 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от влизането пътуващите могат да направят RT-PCR тест, като при отрицателен резултат, карантината се прекратява. Деца под 10-годишна възраст подлежат на тестване само при преценка на личния лекар, като тяхната изолация приключва едновременно с тази, на останалите членове на общото домакинство.

Всички лица, които влизат в Словакия, са длъжни да се регистрират при влизане по суша на адрес http://korona.gov.sk/ehranica, най-късно при самото влизане на територията на Словашката република, а при пристигане по въздух предварително да попълнят електронен формуляр на адрес https://www.mindop.sk/covid/.

Не подлежат на карантина следните категории, които са длъжни при всяко влизане в Словакия да представят отрицателен резултат от антиген или RT-PCR тест не по-стар от 7 дни:

- Гранични работници, които работят в съседни държави, студенти, болногледачи, обработващи земя в съседна държава,  работещи в културния сектор, в средствата за масова информация и др.;

- Служителите от дипломатическите представителства и международните организации, ползващи се с дипломатически имунитет;

-  Определен кръг от спортисти, които се намират в тренировъчен процес или участват в професионални състезания и притежават съответно становище от Министерството на образованието, младежта и спорта на Словашката република.

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Братислава, в работно време на следните телефони: (+421 2) 544-15-308, (+421 2) 544-359-71, а в извънработно време на номер: (+421) 911-284-229.

Почивки