Условия за пътуване в Гърция

14.05.2020

За улеснение на клиентите публикуваме информация, свързана с мерките срещу COVID-19, които всяка една от страните е въвела.

БЪЛГАРИЯ: ВЛИЗАНЕ
Влизането в България е без ограничения за българите.
Гръцки граждани не се допускат да пътуват в България, ако нямат документ, удостоверяващ адрес на пребиваване у нас. За студентите е необходима валидна студентска книжка или удостоверение, че не са прекъснали следването си у нас.    
На всеки влизащ в България се дава предписание за 14 дневна карантина.
 
ГЪРЦИЯ: ВЛИЗАНЕ
На границата трябва да докажете, че живеете постоянно в Гърция със следните документи:
1. Данъчна декларация E1 от последната година
2. Удостоверение за постоянен адрес - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ. Вашето удостоверение можете да изтеглите от посочения  линк. (
https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis )
3. За собственици на фирми - данъчен документ на фирмата
ВСЯКАКВИ ДРУГИ ДОКУМЕНТИ, РАЗЛИЧНИ ОТ ДАНЪЧНА ДЕКЛАРАЦИЯ ( E1 ) и Удостоверение за постоянен адрес (ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ) може да НЕ бъдат приети за доказателство от Гранична полиция и да не Ви допуснат да влезете в Гърция.

На всеки влизащ в Гърция се дава предписание за 14 дневна карантина.

При преминаването през ГКПП Кулата - Промахон се попълва декларация за карантина и това забавя преминаването. Не забравяйте, че носенето на маска в затворени обществени пространства, каквото е автобусът, и на открито, където се събират много хора, е абсолютно задължително, а глобата при неспазване на мярката е 150 евро в Гърция. В България се санкционира неносенето на маска в закрито обществено пространство /и автобус/ с глоба в размер от 300 до 500 лв. Отговорността е лична!

В Гърция движението между градовете и островите става свободно от 18 май 2020 г.
Почивки