Строги правила за пътуване от Чехия към Германия са в сила до 17 март 2021 г.

12.03.2021
Във връзка със сигнали за спирани при влизане в Германия от Чехия български граждани, пътуващи с обществен транспорт, бихме искали да припомним, че заради ограничителните мерки заради КОВИД-19 за Германия са валидни строги правила за допускане на чужди граждани.
По информация на посолството ни в Берлин и при един нередовен пътник, превозното средство се връща обратно, като не се допускат туристи или чуждестранни граждани без основателна причина.
До 17 март 2021 г. остава въведеният временен граничен контрол на границата с Чехия и австрийската провинция Тирол, квалифицирани като „области с вирусни мутации“. Това означава временна забрана за превоз на пътници и препоръка за преустановяване на пътуванията от тези страни.
Изключенията от забраната за влизане в Германия през територията на Чехия и Тирол се допуска само за:
- германски граждани и граждани на трети страни, които са членове на тесния кръг на семейството на германски гражданин/съпруг, партньор, непълнолетни деца и техните родители/;
- граждани с местоживеене или постоянно пребиваване в Германия;
- транспортен персонал;
- персонал в сферата на здравеопазването - лекари, медицински сестри и друг медицински персонал;
- граждани, които пътуват за Германия по неотложни хуманитарна причини, както и граждани, които работят за Международната организация по атомна енергия и ООН.
 
Изключенията са валидни и за погранични работници от  професии, абсолютно необходими за  поддържане на дейността на предприятия в провинциите Саксония и Бавария.
 
В тези случаи за влизането на територията на Германия  е необходима задължителна предварителна дигитална регистрация на
WWW.EINREISEANMELDUNG.DE  или съответно на хартиен носител. Изисква се е и отрицателен  тест за корона вирус, не по-стар от 48 часа, като гражданите се карантинират за период от 10 дни.

 
Почивки