От 11 януари - задължителен отрицателен PCR тест при пътуване до Обединеното кралство

08.01.2021

Уважаеми клиенти,

От началото на следващата седмица всички лица, пристигащи на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (ОК), ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането в страната. Дори и с отрицателен тест, гражданите все пак ще трябва да се самоизолират за 10 дена, освен ако не пристигат от държава в т.нар.
„коридори за пътуване“ (България не попада в тях). Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.
Изискването за представяне на отрицателен PCR тест ще се прилага по отношение на пристигащите в Обединеното кралство чрез всяка една форма на транспорт.

Изключение от изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 ще се прилага спрямо пристигащи от Ирландия, както и за превозвачи, деца под 11-годишна възраст и пътуващи от страни, в които не е възможно човек да бъде тестван преди пътуване. На този етап тези държави не са определени.
При непредставяне на отрицателен тест лицата подлежат на административна санкция в размер на 500 британски лири.

Важно е да се има предвид, че при международни пътувания от и до Обединеното кралство трябва да се спазват както мерките въведени за международните пътувания, така и националните ограничителни мерки, които са в сила.

В тази връзка - съветваме българските граждани, които възнамеряват да пътуват до Обединеното кралство от 11.01.2021 г. нататък да разполагат с направено до 72 часа преди влизането в страната изследване по PCR методологията, както и да спазват стриктно всички противоепидемични мерки, които са въведени на територията на Обединеното кралство. При констатиране на нарушения глобите са в изключително големи размери.

При необходимост от съдействие българските граждани в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на българското посолство в Обединеното кралство: consular@bulgarianembassy.org.uk, ambass.office@bgembassy.plus.com, ambass.office@bulgarianembassy.org.uk.
Почивки