Национална карантина в Англия

06.01.2021

В обръщение към нацията на 04.01.2021 г. министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви, че от 06.01.2021 г. на територията на Англия се въвежда нова национална карантина. В резултат на това ще се прилагат нови противоепидемични мерки, които допълнително ограничават свободата на придвижване в пространството, както и дейността на редица бизнеси и институции.
Жителите и пребиваващите на територията на Англия се насърчават да остават вкъщи възможно най-дълго, като излизане навън се допуска само по изключение и при наличие на „основателна причина“. Сред изключенията са предвидени следните хипотези:

• Пазаруване на стоки от първа необходимост за себе си или за лице в уязвимо положение;
• Отиване до работа или полагане на доброволен труд, при положение че дейностите не може да се осъществяват от вкъщи;
• Физически упражнения с членове на домакинството (или лица от
т.нар. „балон за подкрепа“ – support bubble) или с не повече от още едно друго лице, като тренировките трябва да се ограничат до веднъж дневно и да не се излиза извън района на местоживеене;
• Срещи с лица от второ домакинство (т.нар. „балон за подкрепа“) или с лица от второ домакинство, които помагат при предоставянето на грижи за децата (
т.нар. „childcare bubble”), когато това е необходимо;
• Търсене на медицинска помощ или избягване на нараняване или заболяване (включително домашно насилие);
• Посещение на образователна институция или детско заведение – за тези, за които това е приложимо.

При констатиране на неизпълнение на правилата за излизане от вкъщи полицията може да налага глоби с фиксиран размер от 200 британски лири при първо нарушение, като при последващи такива размерът на административните санкции може да достигне до 6400 бр. лири. При организиране или участие в организирането на незаконно събиране на повече от 30 души полицията може да наложи парична санкция в размер до 10 000 паунда.
При пътувания в рамките на Обединеното кралство, както и при международните пътувания, важат същите правила, т.е. тези пътувания може да се осъществят единствено ако лицата имат „основателна причина“ да напуснат дома си. В допълнение, пътуващите следва да се запознаят и с ограничителните мерки, които останалите държави са въвели за пристигащите от Обединеното кралство. Чуждите граждани (вкл. българските граждани) също са обект на горепосочените правила, което означава, че и те трябва да се съобразяват с изискванията на британските власти. Не следва да се пътува в чужбина, освен ако това е позволено. Ваканционните пътувания не се включват в категорията „основателна причина“ за излизане от вкъщи, респ. пътуване в чужбина.
Пълна информация за нововъведените ограничителни мерки на територията на Обединеното кралство може да бъде открита, както следва:

За Англия - https://www.gov.uk/guidance/national-lockdown-stay-at-home;

Посетителите на Обединеното кралство може да се завърнат в страната си, като предварително следва да се информират за рестриктивните мерки в държавата, крайна дестинация на тяхното пътуване. За българските граждани е важно да знаят, че считано от 01.01.2021 г., при завръщане от Обединеното кралство няма да подлежат на задължителна 10-дневна карантина, при положение че представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID- 19 (PCR), считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа. В противен случай, те ще бъдат поставени под 10-дневна карантина.

Призоваваме нашите сънародници, намиращи се на територията на Обединеното кралство, да се съобразяват с нововъведените противоепидемични мерки, както и да следват указанията и препоръките на местните власти.

При необходимост от съдействие българските граждани в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763.

Почивки