Марек Юнион-Ивкони

 
Автобусната фирма за обществени превози „Юнион Ивкони” развива в годините последователна политика на социална ангажираност и се стреми да помага в решаването на редица проблеми за групи хора в българското общество.

От стъпването си на пазара на обществените превози, „Юнион Ивкони” подпомага развитието на българския спорт.  Вече почти 20 години фирмата подкрепя финансово волейболния клуб в Дупница „Марек Юнион-Ивкони” и така се нарежда на второ място сред спонсорите с най-дълъг стаж сред колективните спортове. През есента на 2000 г. тогава транспортно-туристическият консорциум „Юнион Ивкони” поема дупнишкия клуб „Атлетик”, който се преименува и бързо започва да трупа успехи. За президент на клуба е избран Ивайло Константинов, основател на фирмата „Юнион Ивкони”. „Спортът е най-вече здраве, а учи и на дисциплина и работа в колектив. Всеки един лев, даден за спорта, спестява три лева за здравеопазване.”, казва тогава в свое интервю Константинов. Но добавя, че изрично изисква от треньорите и спортно-техническия щаб всяка седмица да проверяват децата от школата как се справят и със задълженията си в училище.  

Концепцията на волейболния клуб и на основния спонсор е насочена освен към популяризиране на този спорт и към активна работа с подрастващите. Клубът изгражда „пирамида” от отбори във всички възрасти. Целогодишно се работи с над 60 деца, а още минимум толкова са привличани в допълнителни групи в 3 училища в Дупница. Към настоящия момент с волейбол са ангажирани 180 деца.

      

Най-добрият волейболист на България и определян сред 10-те най-силни в света Цветан Соколов е възпитаник на дупнишката школа. От същата школа тръгва пътят към спорта и за Елица Василева, която се развива в отбора на ЦСКА, за да стигне днес до славата на една от най-ценените волейболистки в чужбина.   

За 19 години мъжкият отбор става 4 пъти поред шампион на България, 4 пъти играе в най-силния клубен евротурнир Шампионска лига. Веднъж става носител и на Купата на България. 4 пъти е вицешампион на страната и три пъти  - бронзов медалист. Последната победа от 2019 г. – младежкият отбор става вицешампион на България при юношите до 20 г., а Светослав Иванов е избран за най-добър нападател на турнира. Така „Марек Юнион-Ивкони”се превръща в световен феномен, печелейки титли само с играчи от собствената си школа.