ОТВОРЕНО ПИСМО - ОБРЪЩЕНИЕ

31-10-2017 г.

Във връзка с възникналия на 30 октомври около 22:10 ч. инцидент на АМ "Тракия", в Отворено писмо - обръщение до медиите, излагаме нашия отговор по случая:


ОТВОРЕНО ПИСМО - ОБРЪЩЕНИЕ


Уважаеми дами и господа,

На 30 октомври вечерта около 22:10 часа на АМ "Тракия" се случи изключително неприятен инцидент с автобус на нашата фирма, за радост без жертви и сериозно пострадали граждани.

С оглед обществения интерес ние, мениджърите на "Юнион Ивкони", сме длъжни да представим информацията от първа ръка, такава, с каквато разполагаме.

До този момент, нямаме фаворизирана версия за причината за катастрофата, защото единствената информация, която имаме са крайно противоречивите разкази на пътниците, вариращи от „заспал от преумора” до „пиян и дрогиран” шофьор, от „засечен” на пътя от автомобил, напуснал местопроизшествието, до изхвърлен от пътя от коловозите и силният вятър автобус. Може би единствената версия, не придобила популярност на този етап е техническа неизправност на превозното средство.

Категорично заявяваме, че никой от нас до този момент не е чул и не знае нито версията на шофьора за инцидента, нито версиите по които работи следствието. Държим да отбележим, че не е наша работа, нито на уважаемите клиенти и журналистите да внушават и фаворизират, каквито и да е хипотези, особено такива, клонящи към набедяване.

Наша работа, обаче, е да покажем фактите такива, каквито са, а именно:

- Курсът София - Слънчев Бряг е започнал в 17:00 часа на 30 октомври от Централна автогара София.

- Работното време на водача е стартирало в 16:00 часа на 30 октомври в автобазата на дружеството, като същият е почивал от 16:00 часа на 29 октомври до този час.

- Непосредствено преди отпътуването шофьорът е бил предпътно инструктиран, дал е алкохолна проба и е проконтролирано общото му здравословно състояние.

- От 16:00 ч. до 16:15 часа автобусът е минал предпътен технически преглед, като само преди седмица е реализиран и периодичният му технически преглед.

- Автобусът извършил курса в 06:10 ч. на 30 октомври от автогара Слънчев бряг е управляван от съвсем различен водач.


Дружеството разполага с всички изискуеми от закона документи в подкрепа на споменатите факти, които вече предостави на контролните и разследващите органи.Държим да заявим, че провеждаме и вътрешно разследване, което да препотвърди или отрече истинността на документите, с които разполагаме. Въпреки, че хипотетично можем да допуснем евентуално отклонение, то е абсурдно по същество, първо, защото евентуалната злоупотреба, в случая със самоличност, освен че е престъпление по смисъла на НК е в абсолютен разрез с нашите вътрешни правила и търпи най-строгото дисциплинарно наказание, предвидено в КТ и второ, защото реализирането на такова нарушение изисква съглашателство на служителите от поне три различни звена в дружеството ни. Въпреки, че няма никакви данни до момента за извършено нарушение, Ви уверяваме, че дори и най-малкото съмнение в тази посока ще бъде достатъчно основание за нас да потърсим най-строга дисциплинарна отговорност от виновните, като разбира се, уведомим за него и компетентните органи.

В заключение ще кажем, че „Юнион Ивкони” е дружество с 25 годишни традиции в пътническия транспорт. Притежаваме 400 автобуса, а в дейността ни са ангажирани близо хиляда служители. Ежегодно реализираме повече от 30 милиона километра пробег и повече от 4 милиона пътувания. Инвестициите ни в транспортни средства, само през 2017 година, са в размер на близо 20 милиона лева.

Далеч сме от мисълта, че сме безупречни, дори напротив, страдаме от стотици проблеми, които за съжаление често рефлектират в качеството на предлаганата услуга и дават основание на нашите клиенти да недоволстват. Проучваме проблемите, търсим решения, извиняваме се за неудобствата. Правим го и сега, защото ясно съзнаваме, че каквато и да е причината, сме допуснали един ужасен инцидент, довел до болки, страдания, огромни притеснения и неудобства на нашите пострадали клиенти и техните близки.


НО КАТЕГОРИЧНО ТВЪРДИМ, ЧЕ КОМПРОМИС СЪС СИГУРНОСТТА НА ПЪТНИЦИТЕ НЕ СМЕ И НЯМА ДА НАПРАВИМ!


Декларираме, че независимо от причините за катастрофата, и независимо от правото на пострадалите да търсят обезщетение от застрахователното дружество, застраховало местата в този автобус, още в рамките на тази седмица, на извънреден мениджърски съвет ще вземем решение за допълнителното им обезщетение от страна на Дружеството.Мениджърски съвет
„Юнион-Ивкони”